De Wonderdokter

Wanneer je in  het Markdal  ronddwaalt, op zoek naar verhalen, kom je er steeds weer nieuwe tegen. Sommige klein, maar ook over mensen wier beroemdheid verder strekt dan de dorpen en steden in de omgeving. Soms is landelijke beroemdheid, of beruchtheid hun deel, gaat die zelfs over de landsgrenzen heen, al is dat hier niet zo ontzettend ver.

Zo streek er in het begin van vorige eeuw iemand neer in het Ulvenhoutse bos, in een houten hutje. Het was ‘dokter’ Frans Joseph Marie Colson, wiens naam doet vermoeden dat hij afstamde van de gevluchte Hugenoten uit Frankrijk, maar die nu afkomstig was uit den Haag. In 1904 was hij 26 jaar, en hij begon een praktijk als kruiden- of wonderdokter, wat men tegenwoordig een alternatief geneesheer zou noemen. Al snel werd hij wijd en zijd bekend, en had hij een bloeiende praktijk. Bij zijn voordeur hing een busje met het opschrift ‘voor den arme’, en het laat zich raden voor welke arme duvel dit bedoeld was. Zijn uiterlijk zouden de voorstanders charismatisch hebben genoemd, de tegenstanders spraken over een ‘Christuskop’. In het hutje waren alle ingrediënten aanwezig, waaronder een madonna-beeld, waar hij in een Jomanda-achtig purperen gewaad onder zat. U ziet het, achteraf bekeken veranderd er niet zoveel in de wereld.

Een probleem moest nog overwonnen worden, de plaatselijke Hermandad haalde een wet uit 1865 van stal, waarin werd gesteld dat alleen mensen die er echt voor gestudeerd hadden de geneeskunst mochten uitoefenen. Op zich een briljante wet, wellicht is het slim hem weer uit het stof te halen, maar dat ter zijde. Colson was niet voor een gat te vangen, en nam iemand in dienst die wel over de vereiste bul beschikte. De beste man maakte zich nuttig door de patiënten te ontvangen en hun klachten te noteren. Wanneer zij dan later ten consult werden voorgeleid aan de grote wonderdokter, verklaarde deze dat zij hun klachten niet hoefden op te sommen, hij wist al wat ze mankeerden. Het spreekt voor zich dat de zaken voorspoedig gingen, zo voorspoedig zelfs dat de heer Colon al snel een groot herenhuis aan de Ulvenhoutselaan kon huren, om ook daar een praktijk te beginnen. Hij kon regelmatig worden waargenomen in zijn prachtige koets met span.

In die tijd reed er nog een paardentram in het Ginneken, van de Ginnekense Tramweg Maatschappij, en ook die sponnen garen bij de activiteiten van het  wonder uit Ulvenhout, evenals de plaatselijke middenstand.  Uit het hele land, maar vooral ook uit België, kwamen de zieken in groten getale om de helende behandelingen te ondergaan. Op zeker moment schafte hij een röntgenapparaat aan, iets wat in die tijd iets zeer bijzonders was. Hij schijnt het nooit gebruikt te hebben, het feit dat hij er een bezat was al genoeg.

Een van de behandelingen voor iemand met ernstige darmklachten was om hem een nacht, in een deken gewikkeld in een kuil door te laten brengen. De wormen die zijn ingewanden teisterden zouden dan vanzelf zijn lichaam verlaten. Dat de wormen, die hij inderdaad de volgende morgen aantrof gewone regenwormen waren, die door de lichaamswarmte werden aangetrokken, viel de patiënt niet op, hij was genezen.

Helaas, zoals veel succesverhalen eindigt ook dit verhaal al snel. In 1911 werd Colon ernstig ziek. Zichzelf kon de heler niet genezen, en hij werd in den Haag geopereerd. Ook dit mocht niet baten, en hij overleed, op 33-jarige leeftijd, zelfs voor die tijd erg jong.

Dat hij zelfs na zijn dood een beroemdheid bleef, blijkt uit de grote opkomst bij zijn begrafenis in het Ginneken, en uit de obelisk die op zijn graf werd geplaatst, met het opschrift ’aan broeder Frans Colson, van zijne dankbare patiënten uit België en Holland’.

2 gedachtes over “De Wonderdokter

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s